Космічне

Віфлеємська зірка: чудо або астрономічне явище?

Насправді, Віфлеємська зірка є містичним феноменом, вкриті таємницями і загадками. Можна сказати, що дивовижне небесне явище. Звичайно, кожен має право вибирати у що йому вірити.

Зв’язок з релігією

Перш за все, про неї стало відомо саме з релігійних текстів.
Як описує Євангеліє від Матвія, волхви побачили світило на сході (на сході). Вони вирішили, що в цей момент на світ з’явився Іудейський цар. І тоді рушили вони за цим світилом в Єрусалим.

Правда, з’ясувавши, що цар Ірод, правитель Єрусалиму, не чекав потомства, звіздарі попрямували в Вифлеєм Юдейський. Адже чудове явище спрямовувало їх саме туди.
Нарешті, волхви зупинилися прямо під тим місцем у Віфлеємі, де на небі перебувала яскрава зірка. І виявили немовляти з Матір’ю, Марією. Як ви зрозуміли, знайшли вони Ісуса Христа. Тоді мудреці схилилися перед Ним і принесли дари.

. . . волхви займалися наукою про зірки, то Господь і привів їх цим, для них знайомим знаком, подібно як Петра рибаря, изумив безліччю риб, залучив до Христа. Феофілакт Болгарський

Оскільки в писанні більше не згадувалося про Віфлеємську зірку, отже, вона зникла раптово, як і виникла. Принаймні, так прийнято вважати.

Як виявилося, у старозавітній Книзі Чисел віщун Валаам передбачав чудесна подія, що стало пророцтво для віруючих людей.

Сходить зірка від Якова, і підіймається берло з Ізраїля. . .

Швидше за все, він описував відкрите небо і знак, який вкаже на пришестя сина Господнього. Принаймні, православні люди в це вірять.

Що ж таке Віфлеємська зірка

Варто зазначити, її часто описували і називали хвостатої. Виходячи з цього, а також інших описів, виникла версія про те, що волхви спостерігали в небі астрономічне явище.

Правда, про те, яке саме суперечки точаться й донині. Одні вважають, що це була комета. По-перше, тому що це космічне тіло здатне утворити хвіст з пилу і газу. По-друге, комети завжди пов’язували з яскравими подіями в історії людства.

А ось Кеплер висунув припущення про . Він вважав, що єрусалимські жерці спостерігали період, коли , і пройшли по одній прямій від Сонця.

До того ж, існують думки, що Віфлеємська зірка була спалахом нової або наднової зірки. Тому що це час, цілком можливо, відбувалися дані астрономічні явища.
Незважаючи на те, що вчені намагаються пояснити феномен науковими способами, його дійсність не зовсім зрозуміла. Крім того, багато хто вірить, що наукові доводи не є істиною. Вони, правда, вважають, що ні, то була божественна і ангельська задумка. Можливо, так Бог прикрасив і визначив час і місце, коли народився його дитина, син Божий. А потім, виконавши свою місію, світило зникло.

Насправді, ніхто не знає, що саме побачили волхви. Тому як це події давно минулих років. Безперечно, кожен вірить в те, що йому ближче.
Між іншим, деякі церковні діячі визнали ймовірність наукового обґрунтування феномену, який спостерігали у Вифлеємі.

Чому Віфлеємська зірка так називається

Власне кажучи, назва пов’язана з тим, де знаходиться Віфлеємська зірка. Оскільки вона виявилася розташованої прямо під містом Віфлеєму, то її стали називати в честь цього місця.

Так як поява світила ознаменувало Різдво Христове, то її часто називають Різдвяною зіркою.
Що важливо, її головна особливість в тому, що православна Віфлеємська зірка для людей віруючих залишається знаком появи Ісуса Христа.